Column


#OperationBakovia

‘Cybercrime is niet zonder risico’s’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er veel aandacht voor ransomware-aanvallers die in Roemenië tegen de lamp liepen.

In de strijd tegen cybercrime was er een belangrijk succesje te melden. @dashdunkalk verwoordde het mooi. “Romanian policy kicking #ransomware ass #operationBakovia.”

Huiszoekingen in Roemenië leidden tot de arrestatie van drie personen die worden verdacht van het verspreiden van de ransomware CTB-Locker. Nog eens twee vermeende cybercriminelen werden op het vliegveld van Boekarest aangehouden toen ze het land probeerden te ontvluchten. Deze twee personen zouden verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van Cerber.

Gezamenlijk onderzoek
Het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie verspreidde via Twitter trost een fimpje waarin de Roemeense politieactie is te zien. De Nederlandse politie heeft dan ook een zware stempel gedrukt op ‘Operation Bakovia’.

In een nieuwsbericht meldde de landelijke eenheid van de Nederlandser politie dat de aanhoudingen het resultaat zijn van een gezamenlijk onderzoek door de Roemeense en Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie in Nederland en Roemenië, Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie, het Britse National Crime Agency, FBI, de Amerikaanse Secret Service en het European Cyber Crime Center (EC3) van Europol.

Daarmee is de opsomming echter nog niet compleet. Ook McAfee speelde een belangrijke rol in het onderzoek, zo benadrukte @Bulldog_Palm. En leverde daarmee volgens de directeur Corporate Communications van McAfee het bewijs dat publiek-private samenwerkingen werken.

Schitterend resultaat
Het onderzoek naar CTB-Locker startte in 2015 in Nederland na melding van een groot aantal besmettingen met deze ransomwarevariant. De ransomware is veelvuldig verspreid via phishingmails die afkomstig leken van KPN en gijzelde persoonlijke bestanden van de slachtoffers. Naast Nederlandse slachtoffers hebben de verdachten vermoedelijk ook slachtoffers gemaakt in België, Italië en de VS.

“Een schitterend resultaat in de strijd tegen ransomware!”, zo oordeelde @rovaz dan ook. “Deze hightechcriminelen veroorzaakten de afgelopen jaren veel schade en leed, ook in Nederland.” @Bulldog_Palm kwam met nog een belangrijke observatie: “#CyberCrime is not risk free.”

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over