Nieuws


Organisatie maakt samenleving digitaal weerbaar

Branche richt Cyberveilig Nederland op

Acht cybersecuritydienstverleners nemen het initiatief tot de oprichting van de branche-organisatie Cyberveilig Nederland. Doel van de organisatie is de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten en de kwaliteit en transparantie binnen de groeiende cybersecuritysector te verhogen.

Computest, Fox-IT, Guardian 360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter hebben daarvoor een overeenkomst gesloten. De initiatiefnemers nodigen andere dienstverleners binnen de sector uit zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Kwaliteit binnen de cybersecuritysector
De grote cyberaanvallen WanaCry en notPetya hebben vorig jaar bijgedragen aan een hardhandige wake-upcall ten aanzien van de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. Mede daardoor merken de initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland ook een sterkere vraag naar cybersecuritydienstverlening. Daarbij ontbreekt echter transparantie en een garantie voor kwaliteit. Beide noodzakelijke elementen om het vertrouwen in de sector te waarborgen.

“Organisaties hebben inmiddels de keuze uit veel verschillende informatiebeveiligingsdiensten en vinden het lastig om een goede selectie te maken”, aldus Aksel Dorèl (foto), algemeen directeur van Motiv. “Ook is het een uitdaging om een goede inschatting te kunnen maken van de prijs-kwaliteitverhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin meer transparantie bieden en gezamenlijk goede kwaliteitskeurmerken ontwikkelen.”

Publiek cybersecuritydebat
Om bij te kunnen dragen aan een digitaal veiliger samenleving, wil Cyberveilig Nederland in gesprek met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum. “Met dit initiatief vertegenwoordigen wij de branche voor het eerst volledig direct, in plaats van indirect zoals bij de diverse platformen en belangenverenigingen momenteel het geval is”, zegt Steven Dondorp, algemeen directeur van Northwave.

“Vanzelfsprekend zullen wij zoveel mogelijk de samenwerking met andere brancheorganisaties opzoeken”, vervolgt Dondorp. “Met FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, red.) zullen wij bijvoorbeeld samenwerken om te komen tot een baseline voor een veilig Internet of Things voor de technologische industrie.”

Leiding Cyberveilig Nederland
De acht initiatiefnemers rekenen erop dat snel meerdere leveranciers zich aansluiten bij Cyberveilig Nederland. Cyberveilig Nederland zal worden geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Zij zal worden bijgestaan door Liesbeth Holterman, die hiervoor belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest voor ICT- en technologiebelangenorganisaties en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt.

Lees meer over