Column


Column Patric Versteeg

Een spannende toekomst voor securityprofessionals?

Woensdag 8 juni is de Security Academy ‘Unlocked’ en ik heb toegezegd om een sessie te verzorgen die ingaat op wat iemand een goede securityprofessional maakt en wat de ‘waarde’ van certificeringen en opleidingen is. Terwijl ik diep in gedachten verzonken ben over hoe ik de presentatie ga aanpakken, wat ik wel en niet zeg en welke onderwerpen ik aansnijd, valt de nieuwe ISACA Journal op de mat.

Achteloos trek ik het plastic van het blad (ik prefereer nog steeds echte boeken en tijdschriften boven de iPad, maar dat zal wel een leeftijdsdingetje zijn) en mijn oog valt meteen op de achterkant. ‘Train like you Fight’ staat er. Maakt dat een goede professional? Een vechter? En wat voor vechter dan? Aikido is toch heel wat anders dan karate. Beide zijn op zoek naar harmonie met de omgeving en innerlijke rust, maar de weg die deze ‘vechters’ bewandelen is heel verschillend. Dat verschil maakt de een niet beter dan de ander, gewoon anders met het zelfde resultaat.

Niet overtuigd dat ‘Train like you Fight’ mij aanspreekt (was het Micheal Jackson niet die zong ‘I’m a lover not a fighter’?) draai ik het blad om en sla ik de eerste pagina open. Meteen staat op de binnenkant al een advertentie met de volgende boodschap: “Professionals need ISACA certifications. When you have one, the future is very exciting.” Nou, dat belooft wat voor mijn toekomst! Ik heb er niet één of twee, maar allemaal! De advertentie gaat nou net niet in op waarom de ‘future’ zo ‘exciting’ is... Maar die belofte... je zou het er bijna voor doen! Toch?

Tijdens het bladeren door het tijdschrift, met toch best wat aardige artikelen en een hoop reclame omtrent certificeringen, beginnen mijn gedachten weer af te dwalen. Hoe zat dat ook alweer? Waarom heb ik zo’n lijst met certificeringen en waarom vind ik dat zo belangrijk? En dan schiet de scene uit de film Spaceballs mij te binnen. “My Schwartz is bigger than yours.”

Daarmee trouwens ook de aanleiding waarom ik certificeringen zo belangrijk vind en wat het wel of niet toevoegt. In aanloop tot mijn presentatie tijdens ‘Unlocked’ op 8 juni kan ik alvast wel één ding verklappen: certificeringen alleen geven geen garantie voor een goede securityprofessional. Of een ‘exciting future’ als we er toch mee bezig zijn.

Voor mij wordt het in ieder geval weer tijd om mijn Aikdio-school op te zoeken. Certificeringen heb ik al.


Lees meer over