Column


#IOCTA16

‘Mobiele malware een serieus probleem’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #IOCTA16.

#IOCTA16 staat voor de 2016-editie van de Internet Organised Crime Threat Assessment die de Europese politieorganisatie Europol afgelopen woensdag publiceerde. De conclusie was sneller getrokken dan het rapport is te lezen. “Cybercriminaliteit blijft onophoudelijk groeien”, zo citeerde @tine_10e een kop boven een persbericht van Europol, om er nog een dringend advies aan toe te voegen. “Check alle trends in dit kersverse rapport van @Europol.”

Wellicht hebben onder anderen @MarcoBorger1, @jjoerlemans, @AutenaMarine, @JosBosboom_ en @volkstribunaal dit dringende advies opgevolgd. Zo merkten enkele twitteraars op dat ransomware volgens Europol de voornaamste cyberdreiging is van dit moment. “Heb echter nog maar weinig veroordelingen gezien van criminelen die zich daarmee bezighouden”, aldus @jjoerlemans. @AutenaMarine: “Blijf dus goed nadenken waar je met je muis op drukt!”

@MarcoBorger1 wees ons op een artikel op Security.nl waarin op een andere bevinding uit het rapport wordt gewezen, namelijk dat anonimiteit en encryptie het werk van de opsporingsdiensten hindert. “Het gebruik van encryptie ontneemt opsporingsdiensten de mogelijkheid om cruciaal bewijs te verzamelen”, aldus Europol, volgens Security.nl.

Mobiel gevaar
Een andere trend waar meerdere twitteraars op inhaakten, was de bevinding van Europol dat mobiele telefoons steeds vaker het doelwit zijn van internetcriminelen. “Voor het eerst constateert Europol dat mobiele malware een serieus probleem is”, zo staat op Trouw.nl. “En dat niet alleen: de virussen bedoeld voor smartphones worden ook geavanceerder.”

Voor @GJIZ kwam deze bevinding niet echt als een verrassing. “Al vaker voor gewaarschuwd: gebruik geen openbare wifi, maar alleen beveiligde netwerken met wachtwoord.” Maar daarmee is mobiele malware nog niet kansloos. Het advies van @volkstribunaal is zeker ook even eenvoudig als zinvol: “Beveilig je telefoon beter.” Of om het in de woorden van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie te zeggen: Nederlanders moeten hun mobiele apparaat ‘Boefproof’ te maken.

Boefproof
Van der Steur deed deze oproep – toevallig of niet – eveneens afgelopen woensdag. Op die dag werd door de overheid en diverse marktpartijen een actieplan ondertekend om diefstal van mobiele apparatuur en misbruik van mobiele data terug te dringen.

Dit actieplan is hard nodig. Minder dan een op de vijf Nederlanders heeft zijn smartphone, laptop of tablet zodanig beveiligd dat hij zijn mobiele apparatuur bij diefstal onbruikbaar kan maken. Hierdoor loopt ruim tachtig procent van de Nederlanders het risico dat persoonlijke gegevens na diefstal op straat belanden. Volgens onderzoekscijfers van het ministerie maken vooral Zeeuwen het bont. “Slechts 5,9 procent maakt zijn/haar mobiele apparaat Boefproof en hierdoor onbruikbaar voor dieven.”

Boefproof maken is het activeren of installeren van een antidiefstalfunctie op je mobiele apparaat, waardoor je deze op afstand kunt blokkeren. Denk hierbij aan een functie zoals ‘vind mijn smartphone/tablet’ en speciale antidiefstalsoftware. Hierdoor wordt het gestolen apparaat waardeloos voor dieven en hebben ze geen toegang tot mail, foto’s en vertrouwelijke documenten. @JosBosboom_ zei het al in reactie op het Europol-rapport: “Cybercrime is vaak vermijdbaar.”


Lees meer over