Column


#Kabinet en #Encryptie

'Passend antwoord op encryptie'

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #Kabinet en #Encryptie.

Het kabinet presenteerde onlangs de Nationale Contraterrorismestrategie 2016-2020. In dit rapport staat dat de komende jaren wordt gezocht naar een ‘passend antwoord’ op het gebruik van digitale middelen als sociale media, het ‘dark web’ en encryptie door terroristen en extremisten. Vooral dat laatste puntje leidde deze week tot enige verbazing op Twitter.

Wat dat passende antwoord moet zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar in ieder geval lijkt dit een ander geluid dan we in januari hoorden. Het officiële kabinetsstandpunt was toen dat het ‘op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie in Nederland’. Het kabinet onderstreepte het belang van sterke versleuteling voor de veiligheid op internet, vertrouwelijke communicatie van overheid en bedrijven, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers en de Nederlandse economie.

1984
De Piratenpartij wees zijn volgers fijntjes op deze ogenschijnlijke tegenstelling. “jan: Kabinet neemt geen maatregelen tegen encryptie”, twitterde de partij. “aug: Kabinet wil passend antwoord op gebruik encryptie.” Diverse twitteraars uitten hun zorgen over dat antwoord van het kabinet. “Passend antwoord? 1984 was not a manual”, refereerde @Roel80NL aan het beroemde boek van George Orwell over een samenleving waarin Big Brother alles controleert. “Vrije samenleving alleen met #privacy, vrije pers & communicatie!” @Anarchielv2 waarschuwde alvast voor de gevolgen. “Dat gaat ons weer pijn doen, beste medeslaven…” 

Dat mogen we gerust een tikkeltje hysterisch noemen. Want het kabinet heeft toch eerder juist vastgesteld dat het beperken van encryptie niet de oplossing is voor de huidige problematiek? Volgens @LuukLuuk is hier dan ook helemaal geen sprake van een tegenstelling. “Wijs besluit dat het kabinet zoekt naar passend antwoord en al weet dat verzwakking van encryptie niet passend is”, concludeerde hij. Verschillende interpretaties van dezelfde verklaring. Dat krijg je nou met zo’n cryptische boodschap!


Lees meer over