Column


Column Patric Versteeg

Transpireren en transparantie

De afgelopen weken mocht ik met mijn gezin genieten van een welverdiende vakantie in Italië. Een prachtig uitzicht over zee was mij dagelijks gegund en elke ochtend werd ik verwelkomd met een strakke blauwe lucht (niemand wil het over de regen op zijn vakantie hebben). Al snel werd het dagelijks steeds warmer met transpiratie als gevolg. Hierop volgde dan ook snel een frisse duik in de Middellandse Zee. Het helderste water dat ik in jaren heb gezien. Tot op enkele meters volledig transparant.

Verkwikt en verkoeld
Terwijl ik op een vlot voor de kust in zee lig, bedenk ik mij hoe mijn transpiratie door transparantie (heel helder zeewater) wordt weggenomen en ik mij weer heerlijk voel. Verkwikt, verkoeld en met een hernieuwde focus op de rest van de dag. En dan verschuiven mijn gedachten zich naar mijn vak, mijn werk.

De meesten van ons hebben dagelijks te maken met diverse ketenpartners. Horizontaal, in het bedrijfsproces van een (externe) voorziening. En verticaal, in de (externe) IT-systemen die verwerking mogelijk maken. In deze horizontale en verticale ketens is het heel normaal dat wij elkaar bestoken met audits, pentesten en eigen onderzoeken om transparantie af te dwingen. Gek genoeg moet ik daar dan wel vaak van transpireren.

Echte transparantie?
Maar de vraag is of deze transparantie wel echte transparantie is? Als partijen die elkaar zouden moeten vertrouwen dit alleen en uitsluitend doen door middel van contracten, testen en audits, dan is dat wat mij betreft een papieren vertrouwen. Eenieder die deze rapporten leest en kent, weet dat er weinig van transparantie terecht is gekomen.

Misschien is dit wel logisch, omdat het vertrouwen door de ketenpartners wordt geschonden en er keihard wordt ‘afgerekend’. Ik wil in ieder geval niet afrekenen met mijn ketenpartners. Ik wil in vertrouwen informatie delen, ongewenste zaken adresseren en ze verbeteren.

Bevestiging
Nu zeg ik niet dat audits, pentesten en onderzoeken niet noodzakelijk zijn. Maar wat mij betreft alleen om te bevestigen wat alle partijen in de keten al van elkaar weten. Een verslagje van hoe het ervoor staat. Niets meer en niets minder. Als wij in de horizontale en verticale keten open en transparant met elkaar communiceren, zijn er geen verassingen. Dan weet iedereen al lang hoe het ervoor staat, zijn de acties al op touw gezet en hoeft ons management niet te transpireren tijdens de jaarlijkse verantwoordingssessie.

ls ik terug ben op mijn werk ga ik met mijn ketenpartners in ieder geval weer (zoals we weleens vaker doen) een ijskoffie drinken. Dat helpt tegen het transpireren en is goed voor de transparantie.


Lees meer over