Column


Column Jeroen Veraart

Zijn we klaar voor big data?

Niet zo lang geleden wees iemand mij op het feit dat het voor kinderen in deze tijd bijna onmogelijk is om een schoolkeuze te maken. Dat kan ik beamen omdat een van mijn kinderen precies daar is aangekomen in haar schoolloopbaan.

De wereld zoals die er nu uitziet, is natuurlijk maar van tijdelijke aard. Wat doen we over tien, twintig of dertig jaar? Ik probeer mijn dochter daar uiteraard in te begeleiden. Probeer uit te leggen hoe ik dat vroeger heb gedaan, wat er nu speelt op de opleidings- en arbeidsmarkt maar probeer ook naar de toekomst te kijken. En juist dat kijken naar de toekomst, en het durven en kunnen analyseren van de wereld om je heen, is echt een leuke uitdaging.

De toekomst van data
Als we kijken naar de techniek dan zien we heel snelle ontwikkelingen. Althans, relatief snel. Ik leg altijd uit dat ik vroeger in de start van mijn loopbaan geld verdiende omdat ik wist wat een IP-adres was. Die moest je toen nog per systeem configureren en je moest vooral een goede administratie bijhouden; DHCP bestond nog niet. Ik ga hier verder niet uitweiden over de exponentiële toename van de hoeveelheid data, daar weten we ondertussen alles van.

Wat wel interessant is, is dat de technische middelen die we gebruiken steeds meer commodity worden. Je schaft iets aan en je kunt het gelijk gebruiken. Het gaat ook direct data produceren. Hoe gaan we dan over laten we zeggen dertig jaar om met deze en alle nieuwe data die tussen nu en dertig jaar zijn ‘ontstaan’? Een team van researchers van het Europees instituut voor biologische informatica heeft daarvoor een DNA-techniek ontwikkeld. Het instituut heeft een dataset van 90 petabytes (1000 terabytes of 90.000.000.000.000.000 bytes). Die zou je kunnen opslaan op 100 tapes, maar zij kunnen dat in 41 gram DNA-materiaal. Dat betekent 100 miljoen uur HD-video in een koffiekopje. Handig.

De mens in het jaar 3000
Een leuke doorkijk naar het jaar 3000 is te vinden op de site www.futuretimeline.net/. “Door eeuwen heen heeft de technologische singulariteit (oneindige snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt) enorme rijkdom en welvaart opgeleverd in het hele zonnestelsel. Voor iedereen bereikbare verbeteringen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de levensstandaard hebben geleid tot de mens die zich ontwikkeld heeft tot een ras van reuzen – 2,2 meter lang, gespierd en zeer atletisch, met een levensduur van meer dan 120 jaar. Althans, dat geldt dan voor de mens die nog puur biologisch is (niet-cyborg) maar die nu een kleine minderheid vormt. De overgrote meerderheid van de mensen heeft gekozen voor genetische manipulatie en biotechnologie upgrades die praktisch onsterfelijkheid bieden.”

Eerst de big data-hype
Als ik de ‘20 mind blowing’ feiten lees in een artikel van Forbes, dan weten we zeker dat dit geen hype is. We noemen het nu nog ‘big data’ omdat we er nog niet helemaal aan kunnen wennen. Datavolumes blijven voorlopig exploderen, dus ik ben heel benieuwd hoe we dat de komende jaren gaan verwerken. Een paar opvallend feiten: we produceren 1,7 Mb per persoon per seconde, elke minuut wordt er 300 uur video geüpload naar alleen al YouTube, slechts 0,5 procent van alle data die bestaan, is ooit geanalyseerd… De vraag is dan ook niet of big-data zal blijven, maar of we er eigenlijk wel klaar voor zijn? Ik denk het nog niet...


Lees meer over